Knaagdieren en mollen bestrijden: een doeltreffende gids om ze kwijt te raken

Voel je je ooit als een muis gevangen in jouw eigen huis? Zo ja, dan bent je niet de enige. Veel huiseigenaren hebben regelmatig te maken met knaagdieren. Sommigen zien ze als kleine vrienden die een plekje zoeken om te verblijven en anderen zien ze als destructief ongedierte dat moet worden gevangen, verwijderd en afgesloten. Hoe dan ook, de aanwezigheid van knaagdieren kan een probleem vormen als ze jouw ruimte beginnen over te nemen.

Deze kleine dieren zijn sluw en kunnen zich snel verplaatsen, waardoor het moeilijk is om ze kwijt te raken als ze eenmaal hun intrede hebben gedaan. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de muizenpopulatie onder controle te houden en te voorkomen dat ze het te comfortabel krijgen in jouw huis. Een ander veelkomend probleem zijn mollen in de tuin. Ze maken je grasveld kapot en kunnen ook de gelegde stenen volledig uit het fatsoen brengen. Er zijn verschillende manieren om ermee om ze te bestrijden.

Wat zijn mollen?

Het zijn zijn kleine knaagdieren die behoren tot de familie Muridae. Ze worden vaak verward met ratten, maar ze zijn helemaal niet verwant. Mollen zijn efficiënte jagers, en ze komen overal ter wereld voor, vooral in warmere klimaten. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit zaden en groenten, dus ze kunnen vrijwel overal leven. Ze kunnen plaagdieren zijn omdat ze gewassen kunnen beschadigen en ziekten zoals tyfus en andere ziektes kunnen verspreiden. Mollen zijn sociale dieren en leven soms in grote kolonies, meestal met een paar volwassen vrouwtjes en veel onvolwassen vrouwtjes en mannetjes. Ze blijven bij voorkeur uit het zicht en zijn ’s nachts het meest actief.

Hoe kom ik van mollen af?

De eerste stap om een probleem op te lossen is het herkennen ervan. Als je niet zeker weet waarom je mollen ziet, is het gemakkelijker te begrijpen wat er aan de hand is. Mollen kunnen lastig te herkennen zijn, dus je kunt een paar vreemde dingen opmerken voordat je beseft wat er aan de hand is. De stenen in de tuin kunnen iets omhoog staan, of er komen molshopen in het gras. Als je eenmaal weet waar je op moet letten, is het gemakkelijker om ze te vinden en weg te krijgen met carbid schieten. Om van mollen af te komen, moet je nagaan waar ze vandaan komen en proberen die bronnen te verwijderen. Als je niet weet waar de mollen vandaan komen, kun je ze niet tegenhouden.

Carbid gebruiken

Mollen verjagen met carbid is een effectieve manier om mollen uit jouw tuin te verwijderen, maar het is ook een invasieve methode waar voorzichtig mee omgegaan moet worden want er kunnen ook ongelukken gebeuren met carbid. Graaf de molshoop volledig open en leg er een paar brokjes carbid in. Als de grond vochtig is dan zal er een werking ontstaan waardoor er gas vrijkomt. Vervolgens doe je de molshoop weer dicht met zand en daardoor zullen de gangen van de mol met het gas van carbid te maken krijgen. Mollen zullen hier snel op reageren dankzij hun goede reukvermogen. Als het goed is worden de problemen zo verholpen.