Zet een elektrische laadpaal voor de deur

Vanwege de hoge CO2 uitstoot waar Nederland al jaren mee kampt, zijn we genoodzaakt steeds meer elektrisch te gaan rijden.

Dit is natuurlijk een stuk milieuvriendelijker dan de fossiele brandstoffen die we al tientallen jaren de lucht in blazen. Maar door de vele elektrische auto’s die hedendaags rondrijden, moeten er ook genoeg laadpalen zijn om de elektrische auto’s op te laden. Helaas kunnen veel gemeentjes de sterk groeiende vraag niet aan en daarom is het aan eigenaren van dit type auto aan te raden om voor je eigen huis een laadpaal aan te schaffen.

Kun je de auto voor de deur zetten?

Heeft u de luxe dat u de auto voor de deur kan zetten? Dan is een laadpaal plaatsen natuurlijk geen probleem. Het enige wat u nodig heeft is een kastje tegen de muur wat ze een wandlader of wallbox noemen.

Controleer of de meterkast geschikt is

Heeft u de wandbox geplaatst dan is het ook tijd om de meterkast na te kijken of deze geschikt is (liever ervoor natuurlijk zelfs nog). Het is verstandig om een 3-fase aansluiting te gebruiken. Bel hiervoor Enexis of een eigen netbeheerder om te vragen of u dit al heeft. Laat vervolgens een elektricien de meterkast ombouwen zodat de laadpaal geplaatst kan worden.

Zo duur is het om een laadpaal te plaatsen

Een laadpaal kost tussen de 2000 en 2500 euro. Dat is inclusief graafwerkzaamheden en de aanpassing in de meterkast. Er zijn ook bedrijven waar je zelf het voorwerk kunt doen, zoals het graven. Dit kan uiteindelijk kosten besparen. Bespreek altijd van te voren een fixed prijs af, zo voorkom je verrassingen.

Eigen laadpaal of gemeente laadpaal goedkoper?

Een eigen laadpaal klinkt misschien duur in eerste aanschaf, maar uiteindelijk zal deze wel zijn geld terugverdienen. Met een thuislaadpaal bent u ongeveer 4,5 cent per kilometer kwijt. Met een gemeente laadpaal kan dit al gauw 8 tot 10,5 zijn. Bent u een kilometer verslinder, dan is het zeker interessant om naar deze optie te kijken.