Wanneer dakgoten vervangen?

Hoewel het woord “vervanging” bij sommige huiseigenaren een negatieve associatie oproept, is dit bij dakgoten niet altijd nodig. Als slechts een paar stukken beschadigd zijn, kunnen ze afzonderlijk worden vervangen. Het is van cruciaal belang om dakgoot reparaties serieus te nemen, omdat ze een belangrijke rol spelen bij het wegleiden van regenwater van uw huis.

Als u wacht met het repareren of vervangen van uw dakgoten, wordt het probleem na verloop van tijd alleen maar erger en kan het uiteindelijk een fikse renovatie vergen als er water in muren sijpelt. Om uzelf in de toekomst tijd (en geld) te besparen, moet u opletten voor bepaalde signalen die aangeven wanneer uw dakgoten onmiddellijk moeten worden gerepareerd of vervangen.

Verborgen scheuren en spleten

Het onderhuden van uw dakgoten is een noodzakelijke en regelmatige handeling die u nooit mag uitstellen, vooral niet na een strenge winter. Let bij het schoonmaken van uw dakgoten op zelfs kleine scheurtjes, barsten en spleten. Een kleine breuk lijkt misschien niet belangrijk, maar zal na verloop van tijd zeker groter worden in een omgeving waar water in de breuk sijpelt en snel in ijs verandert. Dit is te wijten aan de manier waarop water langzaam in de spleet sijpelt en in een dergelijke omgeving in ijs verandert, alvorens open te barsten en uiteindelijk uw gootlijn van uw huis weg te scheuren.

De dakgoten voeren water af naar de grond, terwijl vast ijs zwaar is en extra druk uitoefent op het gat. Ook als u kleine scheurtjes in uw dakgoot hebt, moet u die meteen vervangen. Op die manier zal er geen overtollig vocht in de muren van uw huis terechtkomen.

Roest en afbladderende verf: twee duidelijke aanwijzingen van vochtschade

Uw dakgoten zijn gemaakt van sterke staal. Bovendien is het beschermd met een roestwerende verf om ervoor te zorgen dat het afvoersysteem aan de buitenkant voldoende beschermd is tegen vocht en/of waterschade van buitenaf. Het voorkomt roest en corrosie wanneer de coating intact is. Afbladderende verf wijst er echter op dat er een ernstig probleem is met uw afvoersysteem aan de binnenkant, wat betekent dat vocht uw dakgoten al van binnenuit heeft aangetast en nu de buitenste gootlijn aantast.

Als de coating begint af te bladderen, zoek dan naar oranje plekken bij de verbindingen van de dakgoot met uw huis. Als u deze plekken vindt, betekent dit dat de corrosie een niveau heeft bereikt waarop uw huis het risico loopt te gaan lekken. Corrigeer dit zo snel mogelijk.

Verzakkende dakgoten

Als uw dakgoten verzakken, betekent dit dat ze vol water staan en dat het gewicht ze naar beneden trekt. Dit voorkomt dat ze goed functioneren en het water vasthouden zoals het hoort. Als u deze verzakte dakgoten niet onmiddellijk vervangt, zal dit uiteindelijk leiden tot lekkageproblemen.

Tijd voor het inschakelen van een dakdekker

Als u ziet dat één van deze aanwijzingen bij u van sprake is, dan weet u dat het de hoogste tijd is om te zoeken naar dakdekkers bij u in de buurt.