Je trap antislip maken? Zo doe je dat

Soms is een trapleuning alleen niet genoeg. Iedereen glijdt wel eens uit en het hoeft maar één keer fout te gaan. Bescherm jezelf, je kinderen en je gasten en zorg dat je trap antislip is. In dit artikel vertellen we je precies hoe en waarom je dat doet.

 

Wat is antislip?

Een ondergrond waardoor je minder snel uitglijdt, dat is duidelijk. Minder bekend is dat er specifieke waardes aan verschillende ondergronden kan worden gegeven door een zogenaamde sliptest uit te voeren. Hierbij wordt een object op de ondergrond geplaatst en wordt de hoek langzaam steiler. De hoek waarbij het object begint met naar beneden glijden bepaalt de waarde. Deze waarde gaat va R8 tot en met R13, waarbij R8 de laagste antislipwaarde betekent en R13 de hoogste.

 

Waarom is een antislip trap nodig?

Veiligheid. Je glijdt minder snel uit en struikelt minder gemakkelijk. Wanneer je veel op sokken loopt binnenshuis is het geen overbodige luxe om je trap veilig te maken voor jezelf en voor iedereen die jouw trap op loopt. Spelende kinderen kunnen nog wel eens een trap op rennen, een antislip laag maakt dit ook voor hen veiliger. Daarbij komen ook nog andere voordelen kijken. Afhankelijk van de soort antislip laag die je hebt worden traploopgeluiden gedempt en slijt daarnaast je trap minder snel.

 

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten antisliplagen. Het gaat er daarom maar net om wat bij jouw huis past. De meeste soorten zijn op veel plekken verkrijgbaar in diverse kleuren en zo kun je eenvoudig je interieur matchen of aanvullen. Hieronder zullen we de meest populaire keuzes uitlichten.

 

Maantjes

Veilig en stijlvol tegelijk. De halve manen zijn makkelijk te matchen met je interieur beschermen tegelijkertijd een groot oppervlak. Een mooie trap is belangrijk, een veilige trap is nog belangrijker. Antislip maantjes geven je een perfecte balans tussen die twee.

 

Antislipstrip

Net als de halve manen zijn ook de strips erg makkelijk te matchen en geven een extra dimensie aan je trap. Hoewel de antislipstrips minder oppervlak beschermen worden ze wel over de gehele breedte geplaatst. Er zijn antislip trap strips zwart, anti slip trap strips wit, en ook bruin, beton grijs of zand beige.

 

Tapijt

Hoewel minder beschermend biedt tapijt ook andere voordelen en geeft je trap een warm gevoel. Let bij het leggen van tapijt goed op kwaliteit en vraag desnoods de antislipwaarde aan.

 

Antislipverf

Ten slotte hebben we antislipverf. Deze verf bevat een mix van verf en korrels (vaak zandkorrels) en zorgt voor een stroeve ondergrond, perfect geschikt als antislip laag dus. Daarnaast is er ruime keuze uit kleur en is het makkelijk aan te brengen met een rollen.