Is jouw huis geschikt voor een multi-split airco?

Klimaatbeheersing door middel van airco’s is een hot topic. Toch is klimaatbeheersing op zich niets nieuws: is het koud in de winter dan zetten we de verwarming aan en als het warm is in de zomer zetten we een raam open of een ventilator aan. Een airconditioning doet eigenlijk precies hetzelfde, maar dan met meer gemak. Het reguleert het klimaat in een woon- of werkruimte door koeling, luchtvochtigheid, ventilatie en eventueel verwarming te regelen en zorgt op die manier voor een lekker en gezond binnenklimaat. Voor steeds meer mensen is een airco inmiddels niet meer weg te denken uit een moderne woon- of werkruimte.

Veelzijdig

Een airco is dus veelzijdig: het koelt, verwarmt, ventileert en controleert de luchtvochtigheid. Het lijkt soms wel alsof een airco alleen maar voordelen kent. Toch zitten er ook een aantal nadelen aan. Zo kan slecht onderhoud van de airco zorgen voor vieze luchtjes en zelfs gezondheidsklachten. Wil je zeker weten dat de airco in goede conditie blijft is het verstandig deze zelf regelmatig schoon te maken. Daarnaast kan een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten zorgen voor vermoeidheidsklachten en een onwel gevoel. Een ander nadeel zijn de mogelijk hoge energiekosten van kwalitatief slechte airco’s, die vaak een laag energielabel hebben.

Soorten

Er zijn verschillende soorten airco’s. Een airco heeft normaal gesproken één buitenunit en één of meerdere binnen units. Wanneer een airco meer dan twee binnenunits heeft, spreken we van een multi-split airco. Met deze soort airco kun je meerdere ruimtes tegelijk verkoelen of verwarmen met slechts één buitenunit. Een voordeel hiervan is dat het verwarmen van de woning duurzamer is doordat de cv-ketel minder gebruikt hoeft te worden. Welke capaciteit de airco nodig heeft, is afhankelijk van de grootte van de ruimte(s), de mate van isolatie en de zoninstraling in de ruimte(s).

Waar te koop?

Airco webwinkel biedt verschillende type airco’s aan van diverse merken en is officieel de Nederlandse dealer van de merken Daikin, Mitsubishi en AUX. Je vindt er wand totaalpakketten en cassette totaalpakketten, maar ook vloer totaalpakketten en kanaal unit totaalpakketten. Je vindt er ook mobiele airco’s. Bij airco webwinkel vind je ook de hierboven genoemde multi-split airco. Een voorbeeld hiervan is de multi-split airco aux. Deze multi-split totaalpakketten van het merk AUX zijn erg zuinig (energielabel A++) en zijn geschikt voor ruimtes van 180 – 420 m3. Behalve voor het kopen van airco’s kun je bij airco webwinkel ook terecht voor advies over welke airconditioning het meest geschikt voor jou is. Voor een gemiddeld huis (rijtjeshuis, vrijstaand huis of twee-onder-één-kap) is een multi-split airco zeer geschikt. Laat je echter altijd adviseren, zodat je de aanschaf van een slechte of niet-passende airco voorkomt en beter weet hoe je het apparaat moet gebruiken en onderhouden.