Hoe vaak moet je het beddengoed wassen en waarom?

Een van de meest vervelende huishoudelijke taken. Pff weer je tweepersoonsdekbed afhalen en een nieuwe eromheen doen. Echt een typisch zondags taakje (in ons huishouden dan).

Ondanks dat je er vaak geen zin in hebt om te doen, ben je ’s avonds wel weer erg blij als je in een schoon bed ligt. Een schoonbed ligt toch net even wat lekkerder he. Maar waarom moet je toch zovaak je dekbed wassen en wat zijn de gevolgen als je het niet doen? Lees maar gauw door, want dit wil je weten!

Waarom is het belangrijk om je beddengoed te wassen?

Je kent het wel, je dekbed ziet er nog schoon uit en je hebt weinig gezweet omdat het niet zo warm is buiten. Dus het kan vast nog wel een weekje langer mee, toch? Nou echt niet dus. Jouw bed is een broeinest van schimmels, bacteriën, zweet, vet, speeksel en dode huidcellen. Allemaal microscopisch klein, maar bij elkaar toch echt een hoop van vieze onzuiverheden. Ook het diertje huisstofmijt voelt zich er vrij als er lang niet gewassen is. Deze kan zich goed vermenigvuldigen.

Natuurlijk is dit geen ramp, we zijn tenslotte heel de dag omringd door deze bacteriën, maar erg fris is het niet. Ook neemt de hoeveelheid bacteriën exponentieel toe. Was je 2 weken je beddengoed niet, dan is het nog toelaatbaar. Maar wacht je 4 weken, dan weet je zeker dat je slaapt tussen miljarden andere vriendjes en vriendinnetjes.

Hoe vaak moeten we het dekbed wassen?

Afhankelijk van hoe dicht het dekbed bij jouw lichaam is terwijl je rust en hoeveel breed gebruik het krijgt dekbedden moeten met regelmatige tussenpozen worden gewassen of in ieder geval twee keer per maand. In het geval dat jouw dekbed machine wasbaar is, controleer dan de trommellimiet van jouw wasmachine alvorens te proberen om het thuis te wassen.

De meest effectieve methode om het beddengoed te wassen:

Je moet het etiket op jouw dekbed consequent controleren voordat je het wast, om zeker te zijn dekbedden die gevuld zijn met ganzenveren of dons moeten chemisch worden gereinigd. Je moet er ook voor zorgen dat het dekbed dat je wilt wassen in de wasmachine van je huishoudkleding zal passen. We raden aan om een ​​dekbed te wassen in warm (maar niet kokend) water – 30°C zou moeten zijn – en op een delicate omgeving. Op het moment dat je je reinigingsmiddel kiest, is het ideaal om voor iets zachts te gaan, behalve als je deken bevlekt is. In het geval dat je hoopt zich te ontdoen van moeilijke afdrukken, zou je de optie moeten hebben om jouw standaard te gebruiken kleding vlekkenverwijderaar. Maar het kan zijn dat je nog een keer het etiket van je dekbed moet controleren om te garanderen dat dit geen schade aanricht.

Omdat dekbedden enorm en wollig zijn, kunnen ze veel schuimend water bevatten voor het geval ze de kans krijgen. Om dit te voorkomen, is het ideaal om ze door twee spoelcycli te laten gaan in plaats van alleen die ene. Een extra draaicyclus zal ook helpen bij het versnellen van de drooginteractie. De meest moeiteloze manier om al het vocht uit jouw dekbed te verwijderen, is met behulp van een wasdroger. Lucht het dan uit voordat je het op je bed legt.