Hoe behang je op de juiste wijze?

Dat is een vraag die de meeste huiseigenaren zich ongetwijfeld ooit hebben gesteld. Je hebt een mooi behang uitgekozen met een gaaf patroon, zoals een hookedonwalls behang bijvoorbeeld. Maar hoe krijg je dit nou zo perfect mogelijk op je muren? Wij hebben een instructie voor jou gemaakt waarmee jij in een handomdraai het behang kunt lijmen aan de muur.

Voorbereiding is het belangrijkste

Zoals het geval is voor alle doe-het-zelfprojecten, is voorbereiding net zo belangrijk als de daadwerkelijke uitvoeren van de klus. Zo is dit niet anders bij behangen. Bereid je muren op de volgende manier voor:

1. Maak de muren glad en primeer ze

Zorg er eerst voor dat de muren vlak zijn. Hobbels en gaten moeten worden gerepareerd. Schilder vervolgens de muur in de basis kleur van het papier voor het geval de naden zouden doorschijnen. Wij raden ook aan om de muren af te dichten met een primer op oliebasis en er dan nog een laag behangprimer op te smeren. Dit zorgt ervoor dat de installatie, en uiteindelijke verwijdering, van het behang zo soepel mogelijk verloopt. Het is wel wat meer werk, maar als je nog jaren blijft wonen in je huis ga je hier wel veel plezier aan beleven.

2. Denk na over het patroon

Bedenk goed welk patroon of eyecatcher je op welk gedeelte van de muur wilt hebben. Je gaat vanaf daar werken op de dag dat je het behang gaat ophangen. Hoe minder naden, hoe beter, en spiegelende naden op tegenoverliggende muren creëert symmetrie. Ongeacht het behang, elke kamer heeft altijd een beste of meest logische lay-out, dus bedenk altijd eerst goed welke kant het meest logische is voor je begint met knippen en lijmen.

Het behang ophangen!

Hookedonwalls behang vereist behangerslijm. Bekijk welke lijm wordt aanbevolen door de leverancier van het behang.

1. Insmeren van het behang

Bereid de stroken behang voor door ze in te smeren met de behangerslijn over het hele oppervlak van het gesneden behangstuk. Je gaat van het ene uiteinde naar het midden. Vouw vervolgens de geplakte kant op zichzelf, waardoor er een paar centimeter bloot, geplakt papier overblijft. Werk de andere helft af en vouw hem terug naar het midden tot aan de andere gevouwen rand.

2. Begin met ophangen

Na ongeveer drie minuten kun je het behang ophangen. Begin vanaf de bovenkant en hang je eerste stuk op met de loodlijn als leidraad. Eenmaal geplaatst, laat eventuele bubbels los met een plastic afvlakkingsgereedschap. Begin in het midden van het behang met je gereedschap en duw de bubbels en vouwen naar de buitenrand. Trek of rek het papier niet uit. Ga door totdat alle stukken behang zijn opgehangen. Om overtollig behang wat boven en onder zit te verwijderen, gebruik je een nieuw stanleymes en snij je voorzichtig om scheuren te voorkomen.

Sommige behang heeft water geactiveerde lijm. Deze worden meestal gedrenkt in water, ingesmeerd en vervolgens opgehangen. Hou je bij twijfel standaard aan de toepassingsinstructies van de leverancier van het behang.