De verschillende types vloerisolatie 

Vloerisolatie brengt verschillende voordelen met zich mee. Het levert een besparing in de energiekosten op, aangezien het in huis warmer en droger is waardoor je minder hoeft te stoken. Tevens levert het meer comfort in huis op, omdat de temperatuur van de vloer hoger komt te liggen, tocht wordt tegengehouden en optrekkend vocht vanuit de kruipruimte wordt een halt toegeroepen. Tevens hoeft vloerisolatie niet duur te zijn, want je verdient de investering binnen een paar jaar terug en bij twee of meer isolatie klussen tegelijk krijg je van de Nederlandse overheid subsidie voor je isolatie klus. Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Neem dan contact op met een professioneel isolatiebedrijf, zoals de Isolatiespecialist.

De verschillende vloerisolatie wat betreft plaatsing

Er zijn verschillende manieren, waarop je je vloer kunt laten isoleren. Dit is afhankelijk van de aanwezigheid van een kruipruimte en de grootte van deze eventuele kruipruimte. Je kunt ten eerste je vloer via de onderkant isoleren. Dit is de meest efficiënte methode. Hierbij wordt het isolatiemateriaal eigenlijk tegen het plafond van de kruipruimte geplaatst. Zo is de vloer erboven geïsoleerd, waardoor de vloer geen contact meer maakt met de koude uit de kruipruimte. Een voorwaarde voor deze methode is dat de kruipruimte hoger is dan een halve meter. 

Optie twee

Een tweede manier om je vloer te isoleren is het isolatiemateriaal aan de bovenkant van je vloer te plaatsen. Heb je namelijk geen kruipruimte of is deze vrij ontoegankelijk, dan is dit de manier om je vloer te isoleren. Deze methode is wel minder efficiënt. De vloer komt hierbij automatisch omhoog, dus je moet goed erop letten of je de deuren en plinten hierbij ook moet aanpassen. 

Optie drie

De laatste optie is bodemisolatie van de kruipruimte. Hierbij plaats je vloerisolatie op de bodem van je kruipruimte. De kruipruimte wordt in dit geval deels opgevuld met isolatiemateriaal. Aangezien de begane grond niet wordt geïsoleerd, merk je bij deze methode van vloerisolatie toch wel wat warmteverlies. Dit leidt dan ook tot een lager rendement dan bij bovenstaande methodes. 

Wat bedragen de kosten

Er zijn kortom drie methodes om je vloer te laten isoleren en de prijs is afhankelijk van welke methode je kiest:

  • Isolatie langs de onderkant: €30 á €50 per vierkante meter. 
  • Isolatie langs de bovenzijde: €100 á €150 per vierkante meter. 
  • Bodemisolatie van kruipruimte: €20 á €25 per vierkante meter. 

Welk isolatiemateriaal kun je gebruiken bij vloerisolatie?

Afhankelijk van welke methode je moet toepassen om je vloer te isoleren, heb je ook verschillende keuzes in het te gebruiken isolatiemateriaal. Je hebt vloerisolatie platen, die vooral geschikt zijn bij het isoleren van de onderkant of bovenzijde van de vloer. Je kunt je vloer isoleren middels isolatieschuim, zoals PUR schuim. Deze manier van isoleren is vooral praktisch bij het isoleren van de vloer via boven- of onderzijde. Zo heb je ook isolatiedekens of isolatie beton. Deze materialen zijn eveneens geschikt voor isolatie langs de boven- of onderkant van de vloer. Als laatste heb je de inblaasisolatie, zoals korrels, parels en schelpen, en deze isolatiematerialen zijn prima geschikt voor de bodemisolatie van de kruipruimte.