De grootste kosten van een airco op een rij

De afgelopen jaren hebben we het in de zomer wel gemerkt: het wordt warmer! In 2019 tikten we zelfs een nieuw warmterecord aan met 40,7 graden Celcius in Gilze-Rijen.

Met dit soort temperaturen is het af en toe knap lastig om je woning een beetje af te laten koelen. Ook ‘s nachts blijft het warm, waardoor je bijna continu in de hitte zit en de waaiers niet aan te slepen zijn. Om je woning echt goed te verkoelen, kun je het beste een airconditioner aanschaffen en laten installeren. Dit klinkt misschien als een dure aankoop, maar de kosten van een airco heb je er met deze temperaturen binnen een aantal jaar uitgehaald. Om je een idee te geven van de kosten van een airco, hebben we enkele factoren op een rijtje gezet die de prijs van jouw airco bepalen. 

Grootte van je woning

Een grote prijsbepaler van de kosten van je airco, is het aantal vierkante meters wat gekoeld dient te worden. Hoe groter de ruimte, hoe meer moeite de airco moet doen om alles koeler te krijgen. Wil je meerdere kamers gekoeld hebben? Dan moeten er ook meerdere airco’s geplaatst worden. Bij een split unit airco (een airco waarvan de ventilator buitenhuis hangt), kost een bijkomende binnenunit (het gedeelte wat binnen hangt) tussen de €800,- en €1000,- extra. Daarnaast is het benodigde vermogen ook een factor die meespeelt in de kosten van je airco. Als je een grotere ruimte wilt verkoelen, heeft de airco meer vermogen nodig. Meer vermogen betekent ook dat de airco meer geluid zal maken en misschien een lager energielabel heeft. Dit heeft weer invloed op de variabele airco kosten waar je na het plaatsen rekening mee moet houden. De ligging en grootte van de ruimte spelen dus een grote rol in de airco kosten. 

Het model en merk airco 

Er zijn verschillende modellen airco’s die in verschillende prijscategorieën vallen. Het meest voorkomende model is het wandmodel. Deze wordt geplaatst aan de bovenkant van een muur, vaak boven een raam. Dit model hangt vrij zichtbaar in de woning. Als je liever een model hebt wat niet zoveel opvalt, kun je ervoor kiezen om een plafondmodel aan te schaffen. Deze wordt ingebouwd in het plafond, waardoor je alleen een rooster ziet waar de koude lucht uitkomt. Doordat het plafond iets verlaagd moet worden en de airco ingebouwd moet worden, brengt dit extra kosten met zich mee. Het laatste model is een mobiele airco. Dit is de budget optie. Een mobiele airco is een airco, de naam zegt het al, op wieltjes. De installatie kost slechts 10 minuten en als je hem niet meer nodig hebt, kun je hem opbergen in de kast. Een mobiele airco is voornamelijk geschikt voor kleine ruimtes, omdat deze minder vermogen heeft. 
Naast het model, speelt ook het merk airco een rol in de kosten. De prijzen hierin variëren sterk. Daarom raden wij aan om altijd een aantal offertes op te vragen bij verschillende installateurs. Niet alleen omdat de kosten van de verschillende merken sterk uiteen lopen, maar ook omdat de installatiekosten per bedrijf kunnen variëren. Door meerdere offertes op te vragen, kun je de bedrijven goed vergelijken. Vaak kun je deze offertes kosteloos aanvragen.