5 DIY-tips voor in en om het huis

DIY (do it yourself) wordt in tijden waarin we aanhikken tegen een mogelijke recessie steeds belangrijker. Ga je een klus uitbesteden voor veel geld, of ga je het toch zelf problemen? Dit is een probleem waar veel mensen, waaronder wij van woontips-blog, tegen aanlopen. Besteed je het uit, dan komt het goed en is het netjes en hou je tijd over voor plezier. De klus zelf doen bespaard veel geld, maar je hebt geen zekerheid dat het goed is en je moet veel tijd investeren. Maar begin je met DIY, dan is het wel belangrijk dat je een paar basisregels kent. Deze nemen wij met je door in dit artikel

1. Denk aan je veiligheid

Voor je bedenkt of je een klus zelf kunt doen, schat dan het potentiële risico in dat het voor je vormt.

Heb je wel het juiste apparatuur om te kunnen werken op hoogte (geen klapstoel op een bureautafel zetten), werken met scherpe, krachtige of zware gereedschappen en machines. En beschik je wel over de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen zoals gehoordoppen op een helm.

Ons advies, bezuinig nooit op beschermingsmiddelen!

2. Ga opzoek naar informatie

Google is your friend, is een veel gemaakte opmerking als je opzoek bent naar informatie. In het DIY klussen is het juist Youtube (uiteraard wel onderdeel van Google) your friend. Zo’n beetje alle huis, tuin en keuken klusjes zijn wel eens gedaan door vakman en uitgelegd in een instructievideo.

Het kijken naar een DIY video kan je vertrouwen geven dat het je zelf ook gaat lukken. Bekijk verschillende video’s totdat je het proces helemaal in je opgenomen hebt.

Twijfel je? Reageer dan in de comments van het filmpje. Dit is goed voor de ranking van de video en daarom zijn auteurs er vaak blij mee en kun je zeker een antwoord verwachting.

3. Plan je klus goed in

Heb je een strak schema of moet een klus echt binnen een bepaalde tijd gedaan zijn. Bedenk je dan goed of het wel echt een DIY klus is. DIY klussen zijn meer hobbyprojecten waar je veel tijd voor kunt nemen om het op de juiste manier uit te voeren.

Het overhaasten van DIY klussen betekend vaak het afraffelen en niet netjes afwerken. Dit gaat uiteraard ten koste van het eindresultaat. En geloof ons, als iets slecht is afgewerkt dan kun je je daar de rest van je leven aan ergeren!

4. Gebruik goede materialen

Een DIY klus bezuinigd op de kosten van een vakman. Maar dit betekend niet dat jij ook moet bezuinigen op de materialen. Werk met goede materialen en ga niet voor het budget merk.

Bijvoorbeeld hout kopen doe je online of via een houtleverancier die je kent en goede recenties heeft. Hout moet de rest van jouw leven meegaan en daarom wil je goede kwaliteit. Het zelfde geldt voor je schroeven. Mensen zie vaak goedkope Action schroeven en kiezen daarvoor. Maar dit is meuk en wil je niet gebruiken in jouw DIY klus.

5. Infrastructuur van je huis

Onze laatste tip klinkt heel logisch, maar toch wordt deze vaak vergeten. Houd rekening met leidingen en draden in de muren en plafond van je huis!

Het kan echt een ramp worden als je een schilderij wilt ophangen en je boort door een gasleiding of waterleiding heen. In de meeste gevallen kun je zelf wel inschatten waar een waterleiding hoort te lopen of bijvoorbeeld het riool. Maar als je twijfelt, schaf dan een multi-detector van goede kwaliteit aan. Deze kan leidingen en draden simpel detecteren.