10 interessante feiten over platte daken

Als u twijfelt of u een plat dak of een hellend dak moet installeren, lees dan verder. Steeds meer vastgoedeigenaren kiezen voor platte daken voor hun woningen en bedrijfspanden vanwege de recente technologische vooruitgang waardoor ze lekvrij, duurzamer en stijlvoller zijn dan ooit tevoren.

Platte daken zijn in feite niet plat

Platte daken lijken weliswaar vlak, maar zijn niet 100% plat. Een goed ontworpen platdak heeft een zeer lichte helling die ervoor zorgt dat het regenwater wegstroomt en niet op het dak blijft staan. De meeste mensen merken deze helling niet eens op.

Platte daken zijn geschikt voor tuintjes of dakterrassen

Platte daken bieden eindeloze mogelijkheden voor creativiteit en functionaliteit. Veel appartementencomplexen gebruiken de extra ruimte om tuinen, fitnesscentra en zwembaden aan te leggen! Platte daktuinen zijn ook populair bij mensen die hun huis hebben veranderd in een “serre”, waardoor een levend dak ontstaat.

Platte daken zijn koeler

Platte daken zijn niet alleen stijlvol, maar ze helpen ook uw gebouw koeler te houden in de zomermaanden. Dit kan leiden tot lagere energiekosten, omdat u de airconditioning minder vaak hoeft te gebruiken om het binnen aangenaam te houden.

Platte daken moeten door specialisten geïnstalleerd en gerepareerd worden

Opdrachtgevers huren vaak dakdekkersbedrijven in die ervaring hebben met hellende daken maar weinig verstand hebben van platte daken. Platte daken mogen alleen worden gerepareerd, aangelegd en onderhouden door dakdekkers met kennis van zaken, zoals bijvoorbeeld Dakdekker Amsterdam. Om lekkages te voorkomen moeten de materialen van een plat dak op een bepaalde manier worden geïnstalleerd. Een platdakspecialist heeft de expertise die nodig is om te garanderen dat het dak goed is gebouwd en ontworpen om vele jaren mee te gaan.

Vogelpoep is een belangrijke schade

Vogeluitwerpselen zijn zuur en kunnen platte daken dus aantasten. Vogeluitwerpselen zijn niet alleen lelijk, maar kunnen ook schade veroorzaken aan de dakbedekking en leiden tot verdere structurele schade. Neem maatregelen om te voorkomen dat uw dak aantrekkelijk wordt voor vogels.

Platte daken zijn energiezuinig

Niet alleen zijn veel van de materialen die worden gebruikt voor de installatie van platte daken energie-efficiënt, maar ze zijn ook reflecterend en licht. Dit betekent dat de warmte door het dak wordt gereflecteerd, waardoor uw gebouw in de zomer koeler blijft. Bovendien kunnen ze worden geïsoleerd, wat ook in de winter voor meer energie-efficiëntie zorgt.

Platte daken kunnen worden geïsoleerd

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kunt u een plat dak isoleren. Hoewel het een andere aanpak vereist dan standaard daken, zijn er verschillende manieren om hetzelfde isolatieniveau te bereiken. Met deze maatregelen kunt u uw platte dak energiezuinig maken.

Platte daken zijn populair op bedrijfspanden

Platte daken zijn vooral populair in commerciële gebouwen vanwege hun energie-efficiënte eigenschappen. Veel grote bedrijven gebruiken het dak om hun HVAC-apparatuur op te slaan, zodat ze uit het zicht blijven en toch toegankelijk zijn.

Goed onderhouden platte daken kunnen 20+ jaar meegaan

Hoewel sommige mensen denken dat platte daken geen lange levensduur hebben, kunnen ze met de juiste zorg meer dan twee decennia meegaan. De beste manier om voor uw dak te zorgen is het regelmatig te inspecteren. Door lekkages vroegtijdig te ontdekken en snel te laten repareren, kunt u grote problemen (en kosten) in de toekomst voorkomen. Door uw dak proactief te inspecteren voordat er problemen zijn, kunt u de levensduur zelfs verlengen.

Een plat dak kost minder dan u denkt

De kosten van een plat dak variëren afhankelijk van de materialen, de grootte van het dak, de complexiteit, de locatie en andere factoren. Hoewel dit type dakbedekking de laatste jaren populairder is geworden, hebben nieuwe technologie en materialen ervoor gezorgd dat ze voor veel huiseigenaren een betaalbare optie zijn geworden.