Wat is de beste bescherming voor je tafel?

Je zit gezellig met je gezin aan tafel van het avondeten te genieten en plotseling valt er een glas rode wijn over je tafel. Je net nieuwe tafel. Dat is balen! Een ongeluk zit in een klein hoekje helaas. En een tafel is nou niet iets wat je ‘even’ snel opnieuw koopt. Voor veel mensen is de aanschaf van een tafel een grote uitgave. Je kunt er dus enorm van balen als je tafel beschadigd of vies raakt. Achteraf valt er dan helaas vaak weinig te doen. Je moet dit dus zien te voorkomen. Hieronder vind je een aantal tips om je tafel te beschermen.

Gebruik placemats en onderzetters

Met placemats en onderzetters bescherm je je tafel tegen de kringen van een glas en tegen knoeien naast het bord. Placemats zijn in leuke designs verkrijgbaar en je kunt ze eenvoudig opruimen na de maaltijd.

Optimale bescherming met tafelzeil

Een tafelzeil biedt nog veel meer bescherming in vergelijking met placemats. Een tafelzeil dekt namelijk je gehele tafelblad af en beschermt daardoor je hele tafel tegen vlekken en beschadigingen. Valt er een glas drinken om dan biedt het zeil wél voldoende bescherming, wat bij een placemat niet het geval is. Sommigen vinden een placemat  echter mooier staan omdat je dan het originele tafelblad nog ziet. Een tafelzeil is echter ook doorzichtig verkrijgbaar wat er dus ook voor zorgt dat je originele tafel erdoorheen zichtbaar is.

Lakken

Met de juiste lak kun je je tafelblad een goede beschermlaag geven. Dit werkt voornamelijk bij houten tafels. Een kring van een glas drinken veeg je op een goed gelakte tafel eenvoudig weg met een doekje. Een vlek van tomatensoep is vaak een ander verhaal. Dit kan vrij snel in het materiaal trekken en krijg je er dan niet altijd uit. Een gelakte tafel biedt dus wel bescherming, maar niet tegen alles.

Een glasplaat op tafel

Ook dit zie je tegenwoordig steeds vaker. Glasplaten kun je op maat laten maken waardoor het precies op je tafelblad past. Het biedt zeer goede bescherming en veel mensen vinden het er ook mooi uit zien. Je kunt er ook foto’s of andere afbeeldingen onder leggen. Omdat een glasplaat mooi helder is zorgt dat voor een mooie uitstraling. Een alternatief voor een glasplaat is een tafelbeschermer, een extra dik tafelzeil, doorzichtig en helder. Voordeel van zo’n zeil is dat het niet breekbaar is. Nadeel is dat het minder strak en helder is dan een glasplaat.