Is een airco een must in je nieuwe woning?

Airconditioning in huis is voor veel mensen iets waar zij misschien nog nooit over nagedacht hebben. Toch is het wel iets om te overwegen, mocht je bijvoorbeeld gaan verbouwen of verhuizen.

Natuurlijk kan je ook zonder verbouwing of verhuizing een airco aanschaffen, maar dan is het wel handiger om voor een mobiele airco of voor een opbouw airco te gaan. Het mooiste is echter om een inbouw airco te installeren, waarbij je de hele airco vaak niet eens ziet. Maar hoe pak je dit nu precies aan?

Waar wil je de airco hebben

Het eerste wat je moet bedenken is waar je de airco wil plaatsen in je woning. Heb je bijvoorbeeld last van warme nachten, dan kan je een airco in je slaapkamer inbouwen. Heb je meer last van de warmte in bijvoorbeeld je werkkamer of je woonkamer, dan kan je daar een airco inbouwen. Bij een split unit systeem kun je ook meerdere binnen units aansluiten op een buiten unit, waardoor je dus meerdere ruimtes kan verkoelen met een systeem. Bovendien is het handig om rekening ermee te houden dat je voor een inbouw airco een valse wand of een verlaagd plafond nodig hebt. Bedenk dus alvast waar je dit zou willen plaatsen in de ruimte waarin je de airco wil hebben.

Welke functies wil je op je airco

Wanneer je dan eenmaal een airco hebt, wil je er natuurlijk ook maximaal gebruik van kunnen maken. Daarom is het belangrijk dat je van te voren goed uitzoekt welke functies je allemaal op je airco wil hebben. Veel airco’s bevatten tegenwoordig ook goede luchtzuiveringssystemen, waardoor je airco ook zorgt voor een betere luchtstroom in je woning. Daarnaast kan je kiezen voor een airco die ook verwarmende functies heeft. Kortom, genoeg om uit te kiezen, en dus iets om goed over na te denken van te voren.

Laat de airco installeren!

Een split unit airco mag je in Nederland niet zelf installeren, omdat de installatie specifieke skills en gereedschappen vereist. Kies dus een erkende installateur uit voor jou airco, zodat je zeker weet dat het goed gaat. Niets vervelender dan een airco die uiteindelijk niet goed werkt of gebreken heeft. Let op dat er dus bovenop de materiaalkosten ook nog installatiekosten komen. Ben je benieuwd naar meer informatie over airconditioning in huis? Kijk dan op airconditioning-expert.nl voor meer info!