Laat ongedierte uw tuin niet verpesten tijdens Halloween

Het engste deel van Halloween zijn misschien niet de monsters die u overal ziet, het kan ook liggen aan uw pompoenen die bederven doordat ze buiten liggen of verrot raken door ongedierte. Rechtstreeks uit een horrorfilm!

Pompoenen bewaren met Halloween

Pompoenen, zoals de meeste producten, gaan schimmelen en rotten wanneer ze worden blootgesteld aan lucht, water en ongedierte. Om rotting te voorkomen zijn er verschillende eenvoudige manieren om je ongesneden Jack-O-Lantern er nog een paar weken fris uit te laten zien nadat alle trick-or-treaters naar huis zijn gegaan.

 

  1. Was de pompoenen in bad, in de gootsteen of in een emmer met afwasmiddel. Schrob ze lichtjes om eventueel achtergebleven vuil te verwijderen (vuil versnelt het rottingsproces).
  2. Nadat u uw pompoenen met water heeft schoongemaakt, vult u een teil, gootsteen of emmer met water en bleekmiddel (1 eetlepel per 4 liter). Laat de pompoenen 3-4 uur weken en draai ze af en toe om.
  3. Zorg ervoor dat u uw pompoenen droogt met een handdoek om eventuele watervlekken af te drogen.
  4. Breng voor extra waterdichtheid en duurzaamheid een lichte laag helder polyurethaan op waterbasis aan.
  5. Nu de pompoenen droog en beschermd zijn, is het tijd om ze mee naar buiten te nemen zodat ze zich van hun spookachtige kant kunnen laten zien!

 

Als Halloween voorbij is, laat uw pompoen dan niet liggen zodat wilde dieren hem kunnen opeten – gooi hem weg door compostering of begraaf hem in uw achtertuin en laat de natuur haar gang gaan.

Maak het een halloween voor de insecten!

Zijn er deze Halloween spookachtige insecten die rondkruipen? Laat enge beestjes uw herfst niet verpesten. Als vervelend ongedierte u de kriebels bezorgt, bel dan vandaag nog met Ongediertebestrijding Eindhoven.

Pas op voor deze insecten!

Nu het weer verandert en we beginnen te denken aan gezellige vuren, stevige stoofpotten en pompoentaarten, mogen we niet vergeten dat insecten aan uw heerlijke groenten zullen denken. Veel ongedierte is het actiefst in deze tijd van het jaar, wanneer de groenten aan de wijnstok rijpen of net klaar zijn om te worden geoogst. Voordat de winter komt, hebben insecten extra voedsel nodig om vet te mesten voor de koudere maanden. Uw tuin is dan een verleidelijk buffet voor hen. Lees verder om uw tuin ongerept te houden en te voorkomen dat deze zes plagen een ravage aanrichten.

Bladluizen

Insecten, zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen, helpen de verspreiding van invasieve soorten tegen te gaan door zich ermee te voeden. De populaties van deze potentiële roofdieren stijgen echter in de late zomer als het warmer wordt. Deze kleine, peervormige insecten zijn als kleine vampieren die planten steken en hun vocht uitzuigen. In deze periode baren bladluizen in een snel tempo nieuwe generaties; partijen pasgeboren babybladluizen kunnen zich 7 tot 10 dagen na hun eerste geboorte voortplanten. De hoeveelheid schade die dit ongedierte aanricht, piekt wanneer de temperaturen weer beginnen af te koelen.

Koolgrijpers

Koolgrijpers, ook bekend als bladetende rupsen, doen zich tegoed aan planten als kool, boerenkool en paksoi. Hoe kunt u zien of uw planten door dit ongedierte zijn bezocht? Koolgrijpers danken hun naam aan hun lusvormige beweging, waardoor ze op duimwormen lijken. Ze zijn wit tot lichtgroen van kleur met witte strepen over hun rug.

Fruitworm

De korenworm en de tomatenfruitworm zijn bekend onder twee namen, maar ze zijn verre van vriendelijk. Deze plagen vernietigen gewassen met hun graafgedrag, en ze zijn gemakkelijk te herkennen door hun donker- en lichtbruine strepen. Ze groeien ook snel, met nieuwe generaties die tijdens de zomermaanden om de 28 tot 35 dagen verschijnen.

Komkommer Kever

Als u dit najaar een bloeiende tuin wilt met een overvloed aan fruit en groenten, let dan goed op komkommerkevers. Deze beruchte beestjes doen zich tegoed aan meloenen, komkommers, aubergines, bonen en andere gewassen. U kunt ze herkennen aan hun gevlekte of gestreepte schild.

Snijwormen

Snijwormen doen zich tegoed aan verlepte groenten en gewassen met geheel of gedeeltelijk afgesneden stengels. De kans is het grootst dat je ze in het late seizoen aantreft in de grond, waar ze meestal alleen ’s nachts of op bewolkte dagen tevoorschijn komen. Kool, wortelen, sla en paprika’s zijn enkele van de belangrijkste soorten planten waar dit ongedierte op afkomt.

Stinkende insecten

Als je ooit een stinkwants heeft gezien of geroken, dan weet u hoe vreselijk ze kunnen zijn. Dit ongedierte richt een ravage aan bij gewassen van het late seizoen, zoals kool, erwten, bonen en okra. Stinkwantsen komen het meest voor in onkruidrijke gebieden in de buurt van tuinen, dus het is belangrijk om uw tuin goed te onderhouden.

 

Wat u kunt doen om ongedierte in de tuin te verminderen

Onkruid: Na het planten van uw groenten is het belangrijk om overtollig onkruid te snoeien. Dit is de perfecte schuilplaats bij koud weer voor insecten die uw gewassen kunnen beschadigen.

 

Grond bewerken: U kunt uw land of tuin in de zomer zoals gewoonlijk bewerken, maar u kunt het ook in de herfst doen en zo twee vliegen in één klap slaan. Door de grondbewerking in de herfst worden winterinsecten blootgelegd, zodat ze sterven voordat de gelegde eieren in de lente kunnen uitkomen. En als u de kippen erbij wilt betrekken (die zijn er dol op), laat ze dan helpen!

 

Bodembedekking: Gewassen zijn beter bestand tegen ongedierte wanneer de pH van de grond in evenwicht is, dus controleer de pH van uw grond en voeg dienovereenkomstig meststoffen toe.

 

Plannen: Sluit het seizoen goed af door te inventariseren welke ongedierte u en uw gewassen het meest lastig vielen. Houd deze plagen bij, zodat ze volgend jaar beter op elkaar aansluiten – bijvoorbeeld als bladluizen uw rozen hebben verwoest, houd dan extra spuitbussen bij de hand om ze in het voorjaar af te weren.