Zorgeloos ouder worden in je eigen huis

Je wilt je natuurlijk veilig en comfortabel voelen in je eigen huis, zeker als je ouder wordt. Er zijn aanpassingen die je kunt doen zodat je huis, ongeacht je leeftijd of fysieke toestand, geschikt blijft. Om zelfstandig en vooral ook veilig van de ene verdieping naar de andere te komen kan een traplift een uitkomst zijn. 

Als je erover nadenkt om een traplift te (laten) installeren, kun je kiezen voor een nieuwe, maar ook voor een tweedehands traplift. Tweedehands trapliften zijn vaak goedkoper, maar functioneren nog uitstekend, wat ze een goede optie maakt. Kies bij voorkeur voor een tweedehands traplift die zorgvuldig nagekeken en gereviseerd is. Zodat je zeker weet dat hij net zo betrouwbaar en veilig als een nieuwe traplift is. Dit kan een groot verschil in de kosten maken, hierdoor is het voor veel mensen een betaalbare oplossing. 

Kosten van een traplift

De kosten van een traplift kunnen nogal uiteenlopen en zijn afhankelijk van een aantal dingen, zoals de lengte van de trap, het type trap en eventuele extra functies die nodig zijn. Er zijn meerdere prijsklassen, zodat je meestal wel een traplift die binnen jouw budget past kunt vinden. Daarnaast zijn er meestal ook financieringsopties, waardoor de kosten gespreid kunnen worden. 

Aanpassingen voor een veilig huis

Een traplift is niet de enige aanpassing die je kan doen om te zorgen dat je huis veiliger wordt. Je kunt ook denken aan antislipmatten, betere verlichtingen of het plaatsen van handgrepen op strategische plekken in huis. Dit zijn kleinere investeringen, maar ze kunnen in je dagelijks leven een groot verschil maken. Je kunt daarnaast ook kijken of je drempels weg kunt halen of deze verlagen, hierdoor kun je je makkelijker door je huis heen bewegen. Ook kun je nadenken over aanpassingen in de badkamer, zoals een inloopdouche of een verhoogd toilet, dit kan namelijk ook zorgen voor een veiliger thuis. 

Extra tips voor een comfortabel huis

Met de juiste aanpassingen is zorgeloos ouder worden in je eigen huis dus heel goed mogelijk. Je zou kunnen kiezen voor een traplift, of dit nu een nieuwe of tweedehands traplift is en hiermee je onafhankelijkheid behouden. Zorg dat je goed geïnformeerd bent over wat de opties en de kosten zijn, voordat je tot aanschaf overgaat. Er zijn natuurlijk nog tal van aanpassingen die gedaan kunnen worden zodat je huis veilig en comfortabel genoeg is om er nog vele jaren met plezier te kunnen wonen.  Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verplaatsen van spullen waar je vaak gebruik van maakt naar een hoogte die makkelijk te bereiken is. Of ga voor een lekkere stoel met goede armleuningen en een sta-op functie. Als je extra gemoedsrust wil, kun je een alarm- of noodoproepsysteem gebruiken. Daarnaast zijn er ook slimme technologieën zoals automatische verlichting, waardoor je huis nog gebruiksvriendelijker wordt. Door deze kleinere aanpassingen zorg je voor een thuis waarin je met vertrouwen en gemak kunt blijven wonen.