3 Gouden tips voor een succesvolle brouwdag
Ben jij al een bierbrouwer maar wil het niet altijd lukken om het perfecte bier te brouwen? Grote kans dat je in het bierbrouw proces een aantal kleine foutjes maakt, waardoor het resultaat niet is zoals je verwachten.
Zonde natuurlijk, want je steekt veel moeite in het zelf bier brouwen en dan wil je wel dat je van het bier kunt genieten. Er zijn een aantal veel gemaakte fouten door bierbrouwers waardoor een batch kan mislukken. Wij zetten de top 3 voor jou op een rijtje zodat jouw volgende brouwdag alleen nog maar beter kan gaan.
3 Succesvolle brouwtips voor een perfecte brouwdag
Houdt rekening met onderstaande 3 verbeteringen en gegarandeerd dat jouw brouwdag erop vooruit gaat.
1. Meten is weten
Veel fouten tijdens het brouwen ontstaan doordat start, maisch en spoelwater niet goed worden afgemeten. Als je een verkeerde volume aan water gebruikt, dan gaan je SG waardes al nooit meer kloppen. Voeg je teveel water toen dan zal je SG lager uitvallen, voeg je te weinig water toe dan is de SG te hoog. De gouden tip hiervoor is om je meten in jouw brouwpan of ketel wat 1 cm water is. In de gemiddelde brouwketel is 1 cm water ongeveer 0,96 liter. Zo kun je gedurende de brouwdag heel makkelijk meten wat het volume is en zit je er nooit meer naast.
2. Laat een 1/3 ruimte over in je vergistingsemmer
Een veel gemaakte fout, door vooral beginnende bier brouwers. is denken dat het aantal liter dat je vergistingsvat is, ook het aantal liter is dat je kunt vergisten. Een standaard bierbrouw pakket bevat altijd de juiste materialen om te kunnen vergisten. Maar wat er gebeurt tijdens de vergisting is dat de gist gaat werken en de suikers uit het wort gaan omzetten in alcohol en andere afvalproducten. Een van de reacties hierop is dat het jongbier een ontzettende schuimkraag gaat vormen. Zeker als je een actieve vergisting hebt zal er misschien wel een schuimkraag van 15 centimeter ontstaan. Aangezien je geen ruimte in je vergistingsemmer meer hebt, zal het de weg van minste weerstand volgen en dat is via je waterslot naar buiten. Een hoop troep als gevolg.
Het is nooit helemaal uit te sluiten dat je vergisting hevig tekeer gaat en via je waterslot naar buiten gaat. Daarom gebruiken sommige bierbrouwers een blowoff systeem. Dit is vanuit de vergistingsemmer een siliconenslang naar een beker of fles met water brengen. Al het troep komt netjes in dat bekertje en dit scheelt jou een hoop boen werk.
3. Gebruik je hydrometer niet warm
De laatste veel voorkomende fout is dat brouwers hun eind SG meten terwijl het wort nog warm is. Iedereen moet ondertussen wel weten dat een warme vloeistof de resultaten van een SG meting beïnvloeden. Zorg dus altijd dat je wort is afgekoeld tot 20 graden en doe dan je SG meting. Dat is veel accurater.